Regler och råd
Bygga och renovera
Bostadsrättsinnehavaren har, enligt Bostadsrättslagen och föreningens stadgar, ansvar för att lägenheten hålls i ett bra skick. Detta brukar uttryckas så att bostadsrättsinnehavaren har ansvar för det inre underhållet.
Ibland vill man som lägenhetsinnehavare genomföra större renoverings- eller ombyggnadsarbeten. Då är det viktigt att känna till att en hel del åtgärder kräver tillstånd av föreningen. Ibland fordras dessutom bygganmälan av Stockholms stadsbyggnadskontor. Självklart måste man ha fått sådana tillstånd innan man påbörjar ombyggnationen. Den som i samband med renovering söker sk ROT-bidrag behöver föreningens organisationsnummer:
Hyreslägenheter får inte byggas om
Bor du i någon av föreningens hyreslägenheter gäller andra regler. En hyreslägenhet får inte byggas om av hyresgästen. Hyreslägenheten ska återlämnas i ursprungligt skick när hyreskontraktet sägs upp. (Eventuella ombyggnationer ska utföras av fastighetsägaren, dvs av föreningen.)
När behövs tillstånd av föreningen?
Större ombyggnationer kräver att man har fått (skriftligt) tillstånd av styrelsen. Ska man göra något som fordrar bygganmälan eller bygglov av Stadsbyggnadskontoret måste man också alltid ha tillstånd från styrelsen. Exempel på ombyggnad som kräver tillstånd är sådant som påverkar bärande konstruktioner (golv, vägg, tak), vattenledningar, avlopp eller el-central. Föreningen är dessutom ytterst restriktiv vad gäller tillstånd för flytt av avlopp och annat som kräver bilning i golv. Bilning/håltagning medges inte för att öppna upp mellan två lägenheter. Sammanslagning av lägenheter (i sidled och/eller ovanpå varandra) är därmed inte möjligt.
Eftersom det gått några år sedan fastigheten byggdes ställer ibland byggfirmor krav på att få byta golvbrunnen för att de ska kunna lämna garanti på badrumsrenoveringen. I sådana fall ger föreningen tillstånd. Men observera att vi endast ger tillstånd för att byta golvbrunn, inte för att av kosmetiska skäl flytta golvbrunnen till annat ställe. Vår fastighets betongbjälklag är tunt och risken att gå igenom är mycket stor. Byte av golvbrunn ska ske med försiktighet för att minimera risken för följdskador. Kontakt måste tas med boende under och det ska stämpas (skyddas underifrån) så att inte bitar faller ner och slår sönder något i grannens badrum om man går igenom.
Observera att det alltid krävs tillstånd av föreningen för bilning även om grannen under ger sin tillåtelse. Skälet för detta är att det är föreningen som har ansvaret för fastighetens bjälklag.
På vilka tider får man bygga om?
Ombyggnadsarbeten (buller) får endast förekomma på följande tider:
- Vardagar: kl 8-19
- ”Vanliga” lördagar och söndagar: kl 10-17
- Övriga tider och på helgdagar är inga störande arbeten tillåtna.
Informera grannar i god tid vid störande arbeten, exempelvis genom anslag i porten. Innebär ombyggnationen mycket buller ska anslag även sättas upp i angränsande portar eftersom borrljud sprids lång väg.
Den som anlitar hantverkare är ansvarig för att hantverkarna känner till - och också följer - de regler som gäller i vår förening. Detta gäller oavsett om du själv har flyttat in i lägenheten eller ej.
Byggavfall
Byggavfall får inte lämnas i föreningens grovsoprum. För att få ställa storsäckar (Bigbag eller liknande) på trottoarerna krävs polistillstånd. Läs mer på www.anmalstorsack.se.
Bygganmälan hos Stadsbyggnadskontoret
Större ombyggnadsåtgärder kräver bygganmälan hos Stadsbyggnadskontoret. På Stadsbyggnadskontorets hemsida finns förteckning över vad som fordrar bygglov respektive bygganmälan. Ingrepp i bärande konstruktioner (exempelvis ingrepp i bärande väggar eller bilning i golv för att flytta avlopp) kräver bygganmälan – och tillstånd från föreningen, enligt ovan. Se Stadsbyggnadskontorets hemsida http://www.stockholm.se/sbk