Jämförelse fiber

På årsstämman framgick det att finns ett fortsatt intresse för fiber enligt beslut på extra föreningsstämman 2017. Fiber ska ersätta befintlig TV och Internet som nu levereras via Com Hem i ett avtal som löper fram till januari 2020.

Styrelsen har kallat till ny extrastämma för nytt beslut i frågan 1/12 2019 och har arbetat fram två förslag att ta ställning till. De två leverantörerna vi valt att jämföra är Stadsnätsbolaget och Bahnhof.

Stadsnätsbolaget lanserade år 2016 ett nytt koncept som heter Digital Stad. Koncernen har sedan år 2009 varit pionjärer inom förläggning av fiber till villamarknaden. Under tiden har de byggt ut fiber till över 19 kommuner och försett cirka 100 000 fastigheter med fiber. De levererar ett öppet och neutralt nät med lika villkor för både leverantörer och för slutkund.

Bahnhof är en leverantör av fiber med väldigt gott rykte. Till skillnad från Stadsnätsbolaget så är Bahnhofs nät ej öppet. Alla boende är alltså låsta till Bahnhof under avtalstiden. Väljer vi dock att direkt betala hela installationen av fibernätet, kostar 100 000 kr inkl. moms, så har vi ingen avtalstid alls. Dvs, tycker vi att dem är en dålig leverantör kan vi alltid byta. Man kan välja att betala av beloppet på X antal år, och då blir således avtalstiden X år.

Det är svårt att jämföra kostnaden för bandbredden/hastigheten mellan dessa två leverantörer rätt upp och ner. Detta för att med Stadsnätsbolaget kan man välja den hastighet som man själv känner behov av, och är villig att betala för. Desto högre bandbredd, desto dyrare månadskostnad.
Med Bahnhof däremot, får man automatiskt 1000/1000 Mbit/s. Har man inget behov, så kan man inte välja ett billigare abonnemang för att få ner månadskostnaden.

Den inkommande fibern går in vid lägenheternas entrédörr, kanalisation finns i samma stråk som för elkabeln till el-centralen. På grund av detta så tillkommer det en kostnad för framdragning av el till routern, då den måste sitta i hallen. Vill man dra in en kabel för att ha routern i vardagsrummet är det också möjligt, men standardinstallation är innanför ytterdörren. Kostnad för framdragning av el bekostas av varje bostadsinnehavare, därför är det möjligt att skräddarsy sin egen installation utifrån egna önskemål. Kostnad för router och TV-box kan också tillkomma. Stadsnätsbolaget erbjuder fri indragning i lägenhet vid tecknande av 24-månaders abonnemang i samband med installation.