Information från styrelsen om brandskyddsarbete

Vi är nu i adventstider och många av oss har börjat använda våra eldstäder mer frekvent igen. Styrelsen vill med detta utskick dels påminna om ett par viktiga saker om eldning, dels informera om några åtgärder vi genomför för att stärka upp brandsäkerheten i våra fastigheter.

Styrelsens brandskyddsarbete

Det åligger styrelsen att genomföra ett systematiskt preventivt brandskyddsarbete. Som ett led i detta arbete lät vi besiktiga fastigheternas rökluckor. I besiktningen framkom dessvärre att samtliga rökluckor är ur funktion och behövde bytas ut, något som nu åtgärdats.

Styrelsen har också fattat beslut om att förse vartannat våningsplan i trappuppgångarna med pulversläckare och varje plan med brandvarnare. Dessa installeras inom kort.

Den enskildes ansvar

Det är varje medlems och hyresgästs ansvar att elda på ett säkert sätt. I eldstäderna får endast brännas ved, och max 3-4 vedträn i taget. Det är den enskildes ansvar att varje lägenhet är försedd med:

- Gnistgaller 

- Golvskydd framför eldstaden

- Brandvarnare. 

Om något av detta saknas får eldning inte ske. Du som enskild kan hållas ansvarig om olyckan är framme och det efterhand framkommer att dessa försiktighetsåtgärder inte vidtagits. Den enskilde ansvarar även för att brandfarligt material inte förvaras i trappuppgångar eller källarförråd. Hit räknas till exempel brandfarliga vätskor som sprayburkar och målarfärg samt tändstockar och ved.

Många bränder som uppstår i flerfamiljshus beror på felaktig hantering av aska. Aska som tas ut ur eldstaden får inte omedelbart läggas i hushållets soppåse eller slängas i föreningens sopstation utan ska stå och kallna i minst fem dagar i en obrännbar behållare med tättslutande lock.

Erik Karlsson, brandskyddsansvarig i styrelsen